Od półtora miesiąca Uczestniczki ścieżki gastronomicznej projektu Furtka do nowych możliwości rozwijają swoje umiejętności kulinarne wzbogacając menu podopiecznych Gdańskiej Caritas. Zajęcia z praktycznego przygotowania zawodowego odbywają się pod okiem doświadczonych kucharzy w Kuchni przy Centrali Diecezjalnej Caritas w Sopocie, gdzie przygotowywane są obiady dla ubogich i bezdomnych oraz w Centrum Pomocowym im. Jana Pawła II w Gdańsku, gdzie uczestniczki uczą się sporządzania potraw dla mieszkańców Domu Pomocy Społecznej oraz pacjentów Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego. W ubiegłym tygodniu w ramach degustacji mieliśmy okazję skosztować pysznych wypieków naszych Pań. Ciasta znikały w oka mgnieniu. Na szczęście ekipa kuchenna przewidziała duże powodzenie przyrządzonych słodkości i przygotowała aż osiem blach z różnymi wypiekami. Dzisiaj natomiast w Centrum Pomocowym Caritas w Gdańsku mieszkańcy na obiad dostaną smacznie przyrządzoną babkę ziemniaczaną. Podczas hospitacji zajęć praktycznych mieliśmy okazję zapoznać się z obróbką ziemniaków przy wykorzystaniu profesjonalnego sprzętu kuchennego. Panie sprawnie i z uśmiechem na twarzy prezentowały funkcjonowanie poszczególnych urządzeń. Z niecierpliwością czekamy na kolejne pokazy umiejętności kulinarnych naszych Uczestniczek 🙂