Z okazji Międzynarodowego Dnia Wolontariusza spotkaliśmy się wczoraj na uroczystej Gali Wolontariatu zorganizowanej w Auli Św. Jana Pawła II przy Seminarium Duchownym w Oliwie. Na spotkaniu obecni byli przedstawiciele Szkolnych Kół Caritas, Parafialnych Zespołów, wolontariusze działający w naszych placówkach oraz Ci bezpośrednio związani z Centrum Wolontariatu Caritas we Wrzeszczu. Pojawiła się też kilkuosobowa reprezentacja naszych wolontariuszy zagranicznych, którzy przyjechali do nas w tym roku. Wśród zaproszonych gości był Ksiądz Arcybiskup Sławoje Leszek Głódź oraz Ksiądz Biskup Wiesław Szlachetka.

Dla nas jako organizatorów była to okazja to podziękowania wolontariuszom za ich całoroczną pracę, wręczenia wyróżnień dla najbardziej zasłużonych oraz powitania w naszym gronie nowo powołanych Szkolnych Kół i Parafialnych Zespołów Caritas.

Tegoroczne nagrody Samarytanina Roku 2015 otrzymali:

– Pani Aneta Węsierska (wolontariuszka CPC im. Jana Pawła II w Gdańsku oraz Domu Hospicyjnego Caritas im. Św. Józefa w Sopocie) – w kategorii wolontariusz placówki

– Magdalena i Anna Koza – w kategorii wolontariusz Centrum Wolontariatu

– Parafialny Zespół Caritas z parafii pw. MB Bolesnej w Gdańsku – w kategorii PZC

– Szkolne Koło Caritas ze Szkoły Podstawowej nr 69 w Gdańsku – w kategorii SKC

Dodatkowo wręczyliśmy specjalne wyróżnienie dla Pani Benigny Galer z PZC przy parafii MB Saletyńskiej w Gdańsku Sobieszewie, która już od ponad 21 lat angażuje się w pomoc na rzecz osób najbardziej potrzebujących w swojej parafii.

Tegoroczna Gala Wolontariatu była też okazją do szczególnego podziękowania dla Ks. Piotra Brzozowskiego – wicedyrektora Caritas Archidiecezji Gdańskiej – który już od 5 lat jest z nami i zajmuje się wraz z ekipą Centrum Wolontariatu koordynowaniem pracy wolontariuszy na naszej archidiecezji. Z okazji tego małego jubileuszu przedstawiciele Szkolnych Kół i Parafialnych Zespołów Caritas przygotowali dla ks. Piotra niespodziankę – były ciepłe słowa, kwiaty, dyplom, laurki i ogromy poduszkowy order.

Po wręczeniu nagród odczytaliśmy DEKLARACJĘ MIŁOSIERDZIA stworzoną specjalnie na tą okazję w nawiązaniu do nowo rozpoczynającego się roku liturgicznego. Jako pierwszy deklarację podpisał Ksiądz Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź oraz Ksiądz Biskup Wiesław Szlachetka, przekazując potem długopis kolejnym osobom.

Jak zawsze podczas naszych wspólnych Gali nie zabrakło też część artystycznej. W tym roku wystąpił dla nas niesamowity Chór Sceny Muzycznej Gdańsk z największymi przebojami ze swojego pięcioletniego repertuaru.

Spotkanie zakończyliśmy wspólnym zdjęciem, a potem na wszystkich czekał słodki poczęstunek. W międzyczasie zaproszeni goście mogli obejrzeć wystawę zdjęć z projektu „Życiowe wędrówki’ realizowanego w tym roku z zaangażowaniem naszych wolontariuszy ze szkół oraz seniorów z parafii i placówek Caritas.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, który pomogli nam przy organizacji tegorocznej Gali – przede wszystkim Kindze za poprowadzenie uroczystości, Rafałowi za obsługę techniczną, Miriam za odczytanie laudacji dla wyróżnionych, Agacie i ekipie ze świetlicy Słoneczne Wzgórze za pomoc w obsłudze bufetu, Eli za organizację części artystycznej, Pawłowi za całokształt oraz wszystkim placówkom, które pomogły przygotować poczęstunek za pyszne ciasta i ciepłe napoje.