5 grudnia w Auli Jana Pawła II odbyła się uroczysta gala z okazji Światowego Dnia Wolontariusza.
Nagradzaliśmy tych wszystkich honorowych pracowników którym Caritas Archidiecezji Gdańskiej zawdzięcza naprawdę wiele.
Szczególnym naszym gościem tego dnia był Ks. Biskup Ryszard Kasyna, sufragan Archidiecezji Gdańskiej.
Podczas gali odbyło się wręczenie nagród Samarytanina roku 2009 Wolontariatu Caritas Archidiecezji Gdańskiej w kategoriach: Parafialny Zespół Caritas, Szkolne Koło Caritas, Wolontariusz Centrum Wolontariatu oraz Wolontariusz Placówki. Spośród wielu kandydatur wybrano tych, którzy w sposób szczególny wyróżnili się w ciągu ostatniego roku działalnością na rzecz potrzebujących.
Samarytaninem Roku 2009 pośród Parafialnych Zespołów Caritas został PZC działający przy parafii p.w. Matki Bożej Fatimskiej z Gdańska Żabianki.
Samarytaninem Roku 2009 pośród Szkolnych Kół Caritas zostało wybrane SKC działające przy Zespole Szkół Ogólnokształcacych nr 2 z Gdyni. Jako Samarytanina Roku 2009 Wolontariatu Placówek Caritas wybrano Karinę Koszałkę – pracująca w Młodzieżowej Placówce Wychowawczej w Sopocie. Nagrodą Samarytania Roku 2009 w kategorii wolontariusz Centrum podziękowaliśmy za wieloletnią pomoc Marii Majce Suryn.
O oprawę muzyczną podczas gali zadbał kwartet smyczkowy CZTERY KOLORY.
Po części oficjalniej, nastąpiła ta troszkę mniej oficjalna w trakcie której zaprezentowali się wolontariusze europejscy którzy goszczą i pracują w naszych placówkach – Sandra, Sarah i Sussane z Niemiec, Isa i Ernesto z Włoch, Anxa i Marcos z Hiszpani oraz Kaan z Turcji.
Przed naszymi wolontariuszami kolejne 365 dni pracy na rzecz ludzi, którzy na naszą pomoc bardzo liczą.