18 kwietnia 2016 została zorganizowana pierwsza akcja przekazywania włosów dla kobiet po chemoterapii. A na czym polega „akcja daj włos”?

Fundacja Rak’n’Roll zbiera włosy od darczyńców i produkuje z nich peruki dla kobiet, które podczas chemioterapii straciły własne włosy. Taka peruka jest dla pacjentek onkologii samoistną terapią. Pozwala im lepiej się czuć i odzyskiwać poczucie „normalności” w trudnym dla nich czasie. Peruka jest dla nich spełnieniem małych marzeń, które pojawiły się w nowej dla nich sytuacji życiowej. Koszt takiej peruki to ok. 2 000 – 5 000 zł w zależności od długości włosa. Jest to wydatek często niemożliwy do poniesienia przez pacjentki onkologii lub ich rodziny. Fundacja Rak’n’Roll daje im takie peruki zupełnie za darmo. Jest to piękne dzieło, dlatego Caritas Archidiecezji Gdańskiej włączyła się w jego realizację. Zgłosiło się 7 osób, które z radością oddały swoje włosy.

Bardzo dziękuję Ani, Paulinie, Angelice, Tomkowi oraz jego mamie, Ladzie i Czesławie za piękny gest solidarności z osobami potrzebującymi, których nawet nie znają. Dziękuję wam za poświęcony czas, ciekawe rozmowy i piękny duży uśmiech towarzyszący zarówno przed jak i po ścięciu włosów .

Dziękuję naszej fryzjerce – wolontariuszce pani Justynie, która podjęła się stylizacji fryzur.

Kolejna edycja odbędzie się we wrześniu a następna w kwietniu za rok, więc zachęcam do zapuszczania  włosów.

Paweł