Kolejny finał kampanii „Pola Nadziei na Pomorzu” już za nami. Całe trójmiasto 6 kwietnia stało się żonkilowe, żółte, pełne nadziei – dla tych, którzy tej nadziei bardzo potrzebują, chorych i cierpiących znajdujących się w terminalnej fazie choroby.

Sopocki finał  zaczął się o godzinie 13 żonkilowym przemarszem spod kościoła św. Jerzego do sceny ustawionej przed wejściem na Molo. Podczas spaceru zgromadzonym ludziom towarzyszyła trójmiejska grupa bębniarzy KuKaKiKe. Uczestnicy mieli okazję nieść w rękach wielkie żonkile, wykonane przez wolontariuszy.

Przy Molo odbywał się piknik rodzinny. Za ofiarę złożoną na rzecz hospicjów można było rozsmakować się w pysznych gofrach czy wacie cukrowej. W ofercie gastronomicznej znalazł się również bigos i gorąca herbata z sokiem malinowym. Stoiska obsługiwali wolontariusze z placówek Caritasu oraz ze Stowarzyszenia Hospicjum św. Faustyny mieszczącego się w Sopocie. Bardzo dziękujemy za pomoc i całodzienny trud.

Na scenie cała moc atrakcji. Popis swoich umiejętności pokazali znani już nam bębniarze. Po nich na scenie zawitały Panie z Zespołu Tańca Irlandzkiego Elphin. Następnie na scenie pojawiło się 4 uczniów Europejskiego Centrum Edukacji  Kulturalnej Osób Niepełnosprawnych. Panowie są uczniami klas saksofonu oraz akordeonu. Centrum działa przy Polskim Stowarzyszeniu Na Rzecz Osób Z Upośledzeniem Umysłowym.  Mogliśmy również podziwiać niezwykłe umiejętności gry na gitarze Pana Piotra Krępeć.

Gentle Lady Note to zespół, który jako kolejny ubogacił przebieg finału. Skrzypce, wiolonczela, gitara, piękne wokale. Wiele osób zatrzymywało się żeby posłuchać nowych aranżacji znanych kawałków piosenki polskiej czy francuskiej.

Na koniec przyszedł czas na Marcina Spenner, laureata X Factor. Jego występ również zatrzymywał ludzi przy naszej scenie, a najwierniejsze fanki rzucały w Marcina kwiatami.

W między czasie cały Sopot stał się żółty dzięki wielu grupom wolontariuszy, którzy cały dzień, niestrudzenie kwestowali na rzecz hospicjum.

Wykonawcom, wolontariuszom i wszystkim, którzy przyczynili się do przebiegu tego wydarzenia bardzo serdecznie dziękujemy.