W naszej świetlicy w Baninie w marcu podczas zajeć roziwjaliśmy swoją wiedzę na temat Europy. Prowadziliśmy dyskusję na temat: Dlaczego Europa jest „starym kontynentem”? Skąd wzięło się to określenie?. Wspólnie szukaliśmy na mapie stolic Europy i utworzyliśmy plakat na temat interesujących nas zabytków, miejsc wartych uwagi i refleksji. Oglądaliśmy kilka ciekawych filmów i reportaży podróżników, dzięki którym mogliśmy przybliżyć sobie niezwykłe zakątki naszej Europy, w tym ciekawe budowle Europy, Niezwykłe Muzea, Pałace i Zamki. Naszemu zwiedzaniu towarzyszyła kuchnia Grecka, Portugalska, Włoska. Przygotowaliśmy Francuskie Tosty z boczkiem i serem, Greckie pulpeciki i sałatke po grecku, nadziewaną paprykę, owocowe Smoothie Bowl oraz wiele innych smakowitości.

Bardzo dużo czasu poświęciliśmy na wzajemne rozmowy, pogadanki dotyczące wzajemnego szacunku. Uznaliśmy, iż szacunek jest podstawą wszystkich wartości moralnych. Toczyliśmy wzajemne „burze mózgu” i rozmowy na temat uprzedzeń i stereotypów jakie wyrażamy o ludziach z innych krajów. Tym sposobem doszliśmy do kwestii grzeczności wobec siebie i innych. Uznaliśmy, że grzeczność wyrażamy w słowach, czyli język jest wizytówką każdego człowieka, a niestety wulgarne słownictwo ma wiele negatywnych skutków i nie zdając sobie czasem z tego sprawy szybko ranimy innych. Każde zajęcia zmuszały nas do refleksji i przemyśleń a tym samym doszliśmy do bardzo ważnej kwestii jaka jest tolerancja. Wspólnymi siłami po kilku podejściach stworzyliśmy drzewo tolerancji, na którym umieściliśmy swoje przemyślenia i wartości.

Działania finansowane przez Caritas Archidiecezji Gdańskiej i Gminę Żukowo w ramach całorocznego projektu prowadzenia świetlic socjoterapeutycznych i wsparcia dziennego pod hasłem „Okno na świat” oraz przy wsparciu programu „Żółty Talerz” realizowanego we współpracy z Fundacją Kulczyka.

Tekst i zdjęcia: N. Panek-Kilanowska