Ośrodki Wsparcia Dziennego dla Dzieci i Młodzieży

Ośrodki Wsparcia Dziennego dla Dzieci i Młodzieży2019-07-09T23:22:49+02:00

Project Description

Adres: Jesionowa 6A, 80-261 Gdańsk (koordynacja)

działalność: gmina Żukowo

telefon: +48 58/ 345 47 96

fax: +48 58/ 345 47 96

e-mail: aszostek@caritas.gda.pl

Osoba odpowiedzialna za placówkę: Alicja Szostek

Funkcjonowanie Ośrodków Wsparcia Dziennego dla Dzieci i Młodzieży na terenie gminy Żukowo możliwe jest dzięki współpracy Caritas Archidiecezji Gdańskiej z Gminą Żukowo (jako realizacja zadania publicznego współfinansowanego przez Gminę).

Celami realizowanymi w placówkach wsparcia dziennego dla dzieci i młodzieży są: zaspokojenie podstawowych potrzeb socjalnych dzieci i młodzieży, udzielenie wsparcia psychologiczno – pedagogicznego i edukacyjnego, rozwijanie zainteresowań i uzdolnień dzieci oraz wsparcie pedagogiczne rodziców.

Od września 2009 roku kontynuowane są zajęcia w 13 świetlicach dla około 230 dzieci i młodzieży, m.in. z rodzin dotkniętych problemem alkoholowym. Zajęcia każdej z grup odbywają się dwa razy w tygodniu. W trakcie trzygodzinnych spotkań pedagodzy pomagają podopiecznym świetlic w odrabianiu lekcji, zapewniają im posiłek, organizują gry i zabawy rozwijające zainteresowania dzieci. Stwarzają również okazje do wyrażania potrzeb i uczuć przez dzieci w atmosferze zrozumienia i akceptacji.

Dzieci i młodzież z terenu gminy Żukowo pragnące ciekawie spędzić czas i rozwinąć swoje zainteresowania mogą skorzystać ze wsparcia w ośrodkach znajdujących się w miejscowościach: Banino, Borkowo, Chwaszczyno, Glincz, Leźno, Łapino Górne, Niestępowo, Pępowo, Przyjaźń, Skrzeszewo, Tuchom, Widlino, Żukowo. Liczba miejsc w każdej placówce jest ograniczona. Rekrutacja odbywa się za pośrednictwem wychowawcy świetlicy i pedagoga szkolnego.

Galeria

Informacje o prywatności

Drogi Użytkowniku, W związku z wejściem w życie 25 maja 2018 roku, ROZPORZĄDZENIA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), chcemy przekazać Ci kilka informacji: Przede wszystkim zależy nam na zachowaniu Twojej prywatności oraz bezpieczeństwie Twoich danych osobowych oraz informacji dotyczących Twojej aktywności w sieci, a także na zapewnieniu Ci możliwości realizowania wszystkich przysługujących Ci w związku z RODO praw. Jakie dane będziemy przetwarzać? Serwis może zapisać informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adres IP), poprzez zapisywanie technicznych logów na poziomie serwera www Kto jest administratorem Twoich danych? Administratorem Twoich danych jest Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805  Sopot, dalej zwana Administratorem. Dlaczego chcemy przetwarzać Twoje dane? Twoje dane przetwarzane są przez nas, aby uzyskać pomiary statystyczne, oraz by zapewnić większe bezpieczeństwo, a tym samym wykrywać ewentualne nadużycia. Dane nie będą przekazywane do państw trzecich. Jakie są podstawy prawne przetwarzania danych? Przetwarzanie Państwa danych osobowych odbywa się na podstawie art. 6 pkt 1 lit. f.) RODO. Administrator Danych Osobowych powołuje się na prawnie uzasadniony interes, którym jest analityka internetowa strony www, aby usprawnić jej działanie oraz analiza odwiedzin. Jaki jest czas przechowywania Twoich danych? Pobrane przez Nas dane będą przechowywane przez okres 12 miesięcy, licząc od dnia połączenia lub nieudanej próby połączenia, a z dniem upływu tego okresu dane te niszczyć, z wyjątkiem tych, które zostały zabezpieczone, zgodnie z przepisami odrębnymi, na podstawie art. 180a ust. 1 pkt 1 ustawy o prawie telekomunikacyjnym z dnia 16 lipca 2004 r. (Dz.U. z 2004 r. Nr 171, poz. 1800, z późn. zmianami)  Jakie są Twoje prawa w stosunku do danych? Masz prawo dostępu do swoich danych, w celu ich sprostowania i usunięcia oraz żądania ograniczenia ich przetwarzania ze względu na swoją szczególną sytuacje oraz wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, a także (w wypadku udzielenia zgody)- wycofania udzielonej zgody w każdym momencie, przy czym cofnięcie uprzednio wyrażonej zgody nie wpłynie na legalność przetwarzania przed jej wycofaniem. Z kim kontaktować się celu realizacji swoich praw? Z Naszym Inspektorem Ochrony Danych, poprzez pocztę mailową: iodgdansk@caritas.pl, lub tradycyjną, przez siedzibę  Administratora: Caritas Archidiecezji Gdańskiej, al. Niepodległości 778, 81-805 Sopot