W tym roku ferie na Jesionowej przebiegają pod tytułem gotowania i filmu. Młodzież zorganizowała „Kulinarne ferie”. Wspólnie ustaliliśmy menu na najbliższe dwa tygodnie, zrobiliśmy zakupy i juz od tygodnia pichcimy codziennie nasze przysmaki. Nie ograniczeni czasem, mając dużo wolnego oddajemy się naszym kulinarnym fantazjom. W poprzednim tygodniu na naszym stole gościły frytki z sosem czosnkowym i ziołowym i paluszki rybne, spaghetti bolognese, nasza wolontariuszka Alina zrobiła z młodzieżą domową pizzę z niezliczoną ilością pysznych dodatków, ponadto zrobiliśmy pełną rozmaitości zapiekankę makaronową oraz przepyszne grzanki z pieczarkami serem i domowymi sosami. Nie zabrakło również deserów po codziennym posiłku, pieklismy ciasto czekoladowe, babeczki, „czekoladowe salami” autorstwa Aliny, robiliśmy ciasteczka i tylko palce lizać!

Po kulinariach (lub przed – w zależności od godzin zajęć) również mamy dużo atrakcji. Odbywają się zajęcia na sali sportowej, gdzie rozgrywane są mecze siatkówki, a bardziej wysportowani ćwiczą akrobatykę. Zajęcia na sali komputerowej, wieczory filmowe,byliśmy również w kinie, zajęcia z arteterapii z panią Anią, turnieje w piłkarzyki, czas urozmaicany jest również przebierankami oraz najróżniejszymi grami i zabawami. Podczas ferii naszej młodzieży bardzo przypadło do gustu jedno zajęcie, a mianowicie karaoke 🙂 Wszystkim spodobało się wspólne śpiewanie do muzyki i tekstu lecącego z komputera. Ten rodzaj spędzania czasu jest najpopularniejszy i najbardziej lubiany.

Na szczęście ferie trwają dwa tygodnie, także czeka nas jeszcze dużo ciekaych zajęć oraz mnóstwo pysznych potraw do ugotowania. Następna relacja za tydzień.