W dniach 8-12 maja pracownicy gdańskiej Caritas odbyli pielgrzymkę do Rzymu.

W czasie pielgrzymki pątnicy nawiedzili grób Błogosławionego Jana Pawła II, przy którym uczestniczyli w indywidualnej Mszy Św. W niedzielę zaś uczestniczyli w Mszy św. na Placu św. Piotra połączonej z kanonizacją błogosławionych: Antoniego Primaldo i Towarzyszy; Laury od Świętej Katarzyny ze Sieny; Marii Guadalupe García Zavala oraz w modlitwie Anioł Pański z Ojcem św. Franciszkiem.

Ponadto mieli okazję zwiedzenie Bazyliki św. Piotra oraz Muzeów Watykańskich, Bazyliki Św. Jana na Lateranie, Bazyliki Santa Maria Maggiore, Bazyliki Św. Pawła za Murami, Colosseum, Forum Romanum, Kapitolu, Piazza Navona, Panteonu, zobaczyć Fontannę di Trevi, Schody Hiszpańskie.

Poniżej relacja jednej z uczestniczek:

„Świeże wrażenia pewnie długo w nas pozostaną, a w szczególności we mnie, bo przeżyłam to pierwszy raz. Największe na mnie wrażenie zrobiła msza i chwila ciszy przy grobie Jana Pawła II oraz msza na Placu z papieżem Franciszkiem. Po mszy opanowałyśmy barierkę i z flagą Caritas stałyśmy w pierwszym rzędzie w oczekiwaniu na samochód, gdy nadjechał popłakałam się i długo nie mogłam trzeźwo myśleć, sama nie wiem dlaczego, chyba nie mogłam uwierzyć w to, że stoję tam i to się dzieje na moich oczach. Ciężko opowiedzieć w kilku zdaniach 4 dni pełnych wrażeń, rozbieganych oczu żeby złapać jak najwięcej, czerwonych uszu i pełnych głów od informacji, roześmianej buzi od zabawnych sytuacji.”