Awokado wśród podopiecznych Centrum Frassati wzbudziło nie lada zdziwienie. Dla niektórych był to pierwszy kontakt z tym egzotycznym owocem. Dzieciaki zainteresował ciekawy wygląd awokado, jego szorstka skórka, kolor, duża pestka… jednak oswojenie kubków smakowych wymagało więcej czasu i odwagi. Grupa „Sparta” postanowiła przygotować mleczny koktail z awokado, młodsi próbowali kawałków owowcu podanego w naturalnej skórce. Niewątpliwie walory zdrowotne tego owocu przekonywały bardziej niż jego smak 🙂

Zajęcia odbyły się w ramach trwającej akcj „Żółty Talerz” – Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty:zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. Andzejewska, Więckowska, Krawiec