Znalezione obrazy dla zapytania fundusze europejskie wiedza edukacja rozwójWe wtorek 18 października w Święto Patrona Służby Zdrowia, został zorganizowany Dzień Otwarty Dziennego Domu Opieki Medycznej Caritas przy ul. Fromborskiej, mający na celu zapoznanie się z nową formą wsparcia dla osób potrzebujących.

W naszych skromnych progach mieliśmy zaszczyt gościć przedstawicieli Departamentu Zdrowia Urzędu Marszałkowskiego, a także Panią Krystynę Dominiczak – Dyrektora Regionalnego Ośrodka Pomocy Społecznej, Panią Annę Jarosz – Dyrektora Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sopocie, Panią Marzenę Olszewską – Fryc – Wiceprzewodniczącą Okręgowej Rady Pielęgniarek i Położnych. Niezwykle miło było powitać Panią Halinę Lewkowską – Wiceprezesa Fundacji ENERGA, która wsparła wyposażenie DDOM, mieliśmy okazję osobiście podziękować za hojność i życzliwość. Odwiedzili nas również Dyrektorzy Domów Pomocy Społecznej oraz pracownicy socjalni z MOPR-u i szpitali gdańskich.

Wszystkich gości uroczyście przywitali Pani Anna Kostusik Dyrektor Centrum Pomocowego Caritas oraz Dyrektor Caritas Archidiecezji Gdańskiej Ks. Janusz Steć.

W ramach Dnia Otwartego personel DDOM przygotował wykład, zaprezentowany przez lekarza rehabilitacji medycznej Panią Alicję Bohdanowicz na temat: „Pomyśl o kręgosłupie zanim zaboli”. Następnie odbył się pokaz z instruktarzem reanimacji krążeniowo oddechowej (RKO) z użyciem defibrylatora (AED), przedstawiony przez magistra pielęgniarstwa Panią Urszulę Żukiewicz. Była możliwość konsultacji z Panią doktor Łucją Wodniak – Ochocińska z zakresu geriatrii, dotycząca problemów seniorów (Test rysowania zegara).

Po zakończonej części oficjalnej zaprezentowano pomieszczenia DDOM, w których odbywają się zajęcia, konsultacje i zabiegi przygotowane dla pacjentów. Następnie zaproszono wszystkich gości i uczestników na przygotowany poczęstunek, podczas którego odbywały się indywidualne rozmowy i dyskusje dotyczące projektu DDOM.

Dziękujemy wszystkim za przybycie na Dzień Otwarty, kiedy to mogliśmy nie tylko zaprezentować naszą działalność, ale przede wszystkim poznać siebie nawzajem.