Mam na imię Zuzia i od października 2009r. biorę udział w projekcie kapitana Krzysztofa Baranowskiego „Dookoła Świata za Pomocną Dłoń” organizowanym przez Fundację Szkoła Pod Żaglami. Moim zadaniem jest pomaganie innym. Zostałam przyjęta przez Panią Aleksandrę do Świetlicy „ Pod Kasztanem”, gdzie mogłam realizować wyznaczone mi zadania. Od stycznia w każdy czwartek prowadziłam razem z wychowawczyniami zajęcia dla dzieci. Swój program nazwałam „Niestare Wilki Morskie ze Starych Szkotów”. Wspólnie z dziećmi malowaliśmy mapę naszej wymarzonej wyspy. Dzieci robiły techniką orgiami czapki pirackie. Przeżyliśmy też chrzest morski (na sucho), w czasie którego dzieci musiały wykonać trudne zadania (m.in. wypić sok z cytryny i uśmiechnąć się!!!). W czasie karnawału dzieci projektowały swoje stroje w skali 1:1. Zapoznała ich także z kodem Morse’a i egipskimi hieroglifami.
W maju wpadłam na pomysł, aby dzieci ze Świetlicy wzięły udział w organizowanym przez Polskie Radio 3 konkursie „Wymarzone wakacje w górach lub nad jeziorem‘’. Na szkoleniu Caritas w Warzenku zobaczyłam obraz „Rajski Ptak” cały wyszyty guzikami, więc pomyślałam by dzieci ze Świetlicy zrobiły pracę tą samą techniką. Najpierw trzeba było wymyślić projekt pracy. Zrobiliśmy konkurs i dzieci wybrały rysunek, który im się najbardziej podobał. Wtedy ja przerysowałam to na płótno (rozmiar 55cm na 66cm), razem z tatą naciągnęliśmy je na ramę, a moje babcie dostarczyły na szczęście mnóstwo guzików. To wszystko zaniosłam do świetlicy i dzieci z entuzjazmem przystąpiły do szycia. Efekt był zaskakujący. Praca poszła zadziwiająco szybko, tylko pod koniec zabrakło nam błękitnych guzików (niebo), przez co mieliśmy małą przerwę. Ale udało się! WYGRALIŚMY!!!
Jestem szczęśliwa wiedząc, że nasza Świetlica zajęła 1miejsce w konkursie „Wymarzone wakacje”, a dzieci w nagrodę pojadą nad jezioro Śniardwy do hotelu LAS w Giżycku.
Będę mile wspominać czas spędzony w Świetlicy. Było SUPER!!!