We wtorek 11 lutego obchodziliśmy XXII Światowy Dzień Chorego. O godz. 10.00 w Katedrze Oliwskiej została odprawiona Msza św. połączona z udzieleniem sakramentu namaszczenia chorych.

Mszy świętej przewodniczył Ks. Abp Sławoj Leszek Głódź. W swojej homilii nawiązywał do hasła tegorocznego Dnia Chorego: „Wiara i miłosierdzie. My także winniśmy oddać życie za braci”

Po Mszy Świętej Ks. Janusz Steć zaprosił wszystkich uczestników Mszy na spotkanie w Refektarzu

Pocysterskim gdzie na gości czekały gorące napoje, ciasto oraz występ muzyczny.

Przedstawiciele personelu naszej placówki uczestniczyli w tej mszy świętej modląc się za wszystkich naszych domowników.

Pamiętaliśmy o naszych pacjentach również w inny sposób. Każdy z mieszkańców naszego Domu z okazji Dnia Chorego otrzymał kwiat w doniczce.

W środę 12 lutego kontynuując obchody XXII Światowego Dnia Chorego gościliśmy w naszej placówce uczniów z Gimnazjum nr. 26 w Gdańsku. Młodzież wraz z opiekunką SKC Panią Renatą Chylińską przygotowali dla mieszkańców kartki z życzeniami oraz własnoręcznie wyrobione anioły. Bardzo dziękujemy naszym gościom za dobroć i serdeczność okazaną mieszkańcom naszego Domu.

Po krótkim spotkaniu z naszymi pacjentami uczniowie wzięli udział w „Lekcji pełnej nadziei”. Ksiądz Tomasz, dyrektor naszego domu, psycholożka oraz koordynator wolontariatu opowiedzieli o placówce, codzienności, wolontariacie, obejrzeli również dwa krótkie filmy prezentujące hospicjum i naszą działalność.