W nawiązaniu do dnia 13 kwienia – Światowego Dnia Pamięci Ofiar, a także Roku Żołnierzy Wyklętych, piątkowe popołudnie młodzieżowa grupa „Sparta” spędziła w otoczeniu wspomnień o poległych za Wolność Bohaterach. Wspomnienia te  przywołane zostały przez pana Piotra Błaszkowskiego, pasjonującego się historią politologa oraz ks. Janusza Chyłę, pośredniego Świadka prześladowań Bohaterów w komunistycznej Polsce, syna żołnierza Armii Krajowej. Pomiędzy wypowiedziami naszych gości odbyła się projekcja filmu pt.”Inka 1946. Ja jedna zginę„, o bohaterskich czynach Danuty Sedzikówny, sanitariuszki z 5 Brygady Wileńskiej AK. Młodzież w skupieniu i przejęciu oglądała film, jak i słuchała opowieści ks. Janusza o tych tragicznych wydarzeniach. Spotkanie z niezwykłymi osobistościami zorganizowała wolontariuszka Caritas Marta Maliga. Marcie i naszym gościom serdecznie dziękujemy za prawdziwie pouczającą lekcję historii.