Św. Mikołaj urodził się w Patras w Grecji ok. 270 r. Był jedynym dzieckiem zamożnych rodziców, uproszonym modlitwą . Od młodości wyróżniał się nie tylko pobożnością, ale również wrażliwością na niedolę bliźnich. Po śmierci rodziców swoim bogactwem chętnie dzielił się z potrzebującymi. Został biskupem Miry z woli mieszkańców tego miasta.

Obecnie Święty Mikołaj to staruszek z siwą brodą, w okularach, w czerwonym stroju i ogromnym workiem prezentów na plecach.

W piątek 6. grudnia bieżącego roku na terenie CPC im. Jana Pawła II odbyło się kolejne spotkanie w ramach realizowanego w Naszym Centrum zadania z zakresu pomocy społecznej pt. „Zajęcia edukacyjno-informacyjne dla osób starszych, w tym mieszkańców DPS, na temat szkodliwych skutków  spożywania alkoholu”. Zadanie to jest realizowane na terenie naszego Centrum w okresie od 15 listopada 2013r. do 31 grudnia 2013r. ze środków Gminy Miasta Gdańsk. Głównym celem spotkania mikołajkowego było przeżycie miłych doznań stanowiących akcent kultywowania tradycji oraz zwyczajów związanych z okresem świątecznym.

Ponoć św. Mikołaj odwiedza tylko grzeczne dzieci, ale przedzierając się przez śniegi przybył punktualnie również do naszych mieszkańców. Wygląda na to, że wszyscy mieszkańcy byli grzeczni, ponieważ wszyscy bez wyjątku dostali paczki. Nasz „Mikołaj” wraz z pomocnicami odwiedził mieszkańców i rozdał Im świąteczne, słodkie upominki.  Zaskoczenie malujące się na twarzach mieszkańców, oczy pełne radości oraz śmiech były najlepszą nagrodą dla    św. Mikołaja.

No cóż… wszyscy lubimy dostawać prezenty… zwłaszcza, gdy są smaczne… Zatem z niecierpliwością czekamy na zbliżające się Boże Narodzenie J