W tym roku w Mikołajki już tradycyjnie kadra Centrum przygotowała dla podopiecznych „szwedzki stół”. Na krótki czas siedziba najstarszej grupy zamieniła się w wytworną restaurację z wyszukanymi przekąskami i przystawkami. Na stole znalazło się wiele rozmaitości, m.in. koreczki, oliwki, włoskie salami, szparagi owinięte szynką parmeńską, ser mozarella, łosoś, paluszki krabowe, kawior, talerz różnych serów, sajgonki, suszone pomidory i wiele innych. Jednak największym zainteresowaniem cieszyły się… ślimaki. Znalałzo się kilku śmiałków, którzy ich próbowali. Głównym daniem natomiast był makaron z sosem pomidorowym zapiekany serem – typowe włoskie danie przyrządzone przez naszą wolontariuszkę z Włoch Martinę. Dodatkowo można było spróbować kilku sosów, włoskiego ciasta i wielu owoców. Był to wyjątkowy wieczór zarówno dla nas jak i naszego podniebienia.