„Z aktywnością każdemu seniorowi do twarzy!”

W piątek, 5 grudnia 2014r., jadalnia naszego Centrum zapełniała się seniorami pragnącymi w aktywny sposób spędzić wolne przedpołudnie. Spotkanie zapowiadało się wyjątkowo interesująco: na początek wykład na temat aktywności osób starszych przy gorącej kawie i pysznym serniku, później rozgrywki w bule i bingo z nagrodami dla najlepszych a na koniec wizyta Świętego Mikołaja z oczekiwanymi przez wszystkich drobnymi upominkami.

Realizacja tego wydarzenia była możliwa dzięki środkom finansowym pozyskanym z Regionalnego Centrum Wolontariatu w Gdańsku na realizację projektu napisanego przez grupę „Aktywiści z Fromborskiej” dla podopiecznych DPS Caritas.

Projekt pod nazwą „Z aktywnością każdemu seniorowi do twarzy!” zakładał integrację seniorów korzystających z opieki instytucjonalnej z osobami starszymi mieszkającymi w środowisku poprzez aktywizację ruchową i intelektualną oraz dawał okazje do zaprezentowania ciekawych zajęć, alternatywnych do biernego spędzania czasu wolnego.

Spotkanie na jadalni rozpoczęła prezentacja multimedialna przygotowana przez psychologa – Panią Wioletę Pacak na temat roli aktywności w życiu seniorów. Ciekawy wykład został dodatkowo uatrakcyjniony pysznym sernikiem i gorąca kawą i herbatą, którymi można było się częstować podczas słuchania i zadawania pytań prelegentce. Następnie odbyły się rozgrywki w bule a potem turniej bingo. Wszyscy, którzy nie brali bezpośredniego udziału w zabawach z ogromnym entuzjazmem dopingowali swoich faworytów. Emocji było przy tym co nie miara!!! Najlepsi (tj. zdobywcy I, II i III miejsca) otrzymali drobne upominki a wszyscy obecni cieszyli się z ciekawie spędzonego przedpołudnia.

Miłą niespodzianką dla uczestników spotkania była wizyta Świętego Mikołaja, który również  w tym roku  nie zapomniał o naszej placówce. Przywiózł on ze sobą worek wypełniony po brzegi słodyczami i na wszelki wypadek rózgę. Okazało się jednak, że nie była ona potrzebna bo wszyscy w Centrum byli  grzeczni i zasłużyli na prezenty. Na początku obdarowani zostali wszyscy obecni w jadalni a potem Mikołaj udał się na budynek, odwiedzić pacjentów ZOL i mieszkańców DPS w ich pokojach. Były życzenia, uściski i dużo, dużo radości…

Podsumowując można z całą pewnością stwierdzić, że aktywność „pasuje” każdemu seniorowi – bez względu na wiek i stan zdrowia. Wystarczy tylko wybrać dla siebie odpowiednie zajęcia a nuda nie będzie miała do nas dostępu.

Bądźmy więc aktywni każdego dnia (a nie tylko od święta :)!