W miesiącu marcu wychowankowie Świetlicy Socjoterapeutycznej ARKA w Żukowie gościli wolontariuszy z Francji, Gruzji, Niemiec i Białorusi. Mimo, że przyjechali do nas z daleka, to świetnie radzili sobie z językiem polskim. Przygotowali dla nas prezentację o swoich krajach i kulturze. Nasze dzieci  również przedstawiły prezentację dotyczącą naszego miejsca jakim jest świetlica ARKA. Odbyły się gry i zabawy integracyjne, zjedliśmy wspólny posiłek , miedzy innymi pulki ze śledziem. Pod koniec spotkania wychowankowie wręczyli pięknie, samodzielnie wykonane upominki: broszki z organzy, wazony wykonane metoda decoupage z motywem kaszubskim, serwetka z haftem kaszubkim oraz kubek z nutami kaszubskimi. Dziewczyny wyszły ze świetlicy z wielkim uśmiechem na twarzy.

W tym miesiącu odbył się również konkurs plastyczny dotyczący programu „Cztery pory roku”, zadaniem było wykonanie pracy plastycznej, dowolna metoda – przedstawienie obiektu naszej obserwacji (drzewo). Pierwsze miejsca zostały nagrodzone, a reszta uczestników dostała nagrody pocieszenia.

Wychowankowie brali udział w wielu innych pracach plastycznych, miedzy innymi wykonywali broszki z organzy, wazony wykonane metoda decoupage, broszki z filcu, krokusy i żonkile z bibuły.

W Dniu Kobiet chłopcy przygotowali ciekawe zajęcia dla swoich koleżanek, różnego rodzaju zabawy, kalambury, poczęstunek i oraz drobne upominki.

Ten miesiąc był bardzo owocny!