Miesiąc maj był bardzo intensywnym miesiącem w tym roku dla wychowanków świetlicy w Żukowie.

Na początku miesiąca wszyscy uczyliśmy się układania poszkodowanego do pozycji bocznej ustalonej oraz schematu postępowania w przypadku znalezienia nieprzytomnej osoby. Odbyły się także zajęcia z bezpieczeństwa na drodze oraz ze zdrowego żywienia.

Mieliśmy również dużo gości. Pierw przyjechał do nas Patrol Pokoleniowy, który pokazał nam na czym polega projekt. Wychowankowie mieli okazję poznać twórców projektu oraz osoby, które go realizują. Są to wychowankowie innej świetlicy Caritas, którzy chcą zmienić swoją dzielnicę na lepsze w Gdańsku – Wrzeszczu. Wszyscy mieli okazję przeprowadzić wywiad przed kamerą oraz potrzymać profesjonalną (niewinnie wyglądająca, ale bardzo ciężką) kamerę. Później oczywiście przyszedł czas na słodki poczęstunek.

Jednak największe zainteresowanie wzbudziła w nas wizyta lekarza oraz ratowników, którzy przyjechali do nas karetką pogotowia. Odwiedziły nas również dzieci ze świetlicy w Glinczu (Bratki). Grono uczestników zajęć znacznie się powiększyło. Mieliśmy możliwość wejścia do środka karetki, obejrzenia specjalistycznego sprzętu, dzięki któremu ratownicy mogą udzielać pierwszej pomocy. Dzieci były bardzo zainteresowane. Później ratownicy razem z panią doktor przeprowadzili mały wykład na temat udzielania pierwszej pomocy. Oczywiście odbyły się również zajęcia praktyczne. Mieliśmy okazję zobaczyć defibrylator, poznaliśmy sposoby bandażowania głowy, ręki oraz nogi. Teraz wiemy jak postępować w przypadku zakrztuszenia, krwotoku z nosa, zasłabnięcia, utraty przytomności, ukąszenia oraz poparzenia. Wszystkie informacje udzielone przez specjalistów zostaną przez nas wykorzystane na festynie w połowie czerwca.

Pod koniec dnia wzięliśmy udział w zajęcia z chustą animacyjną. Było nas tak dużo, dzięki czemu zabawa była bardzo udana, a przy niej
było dużo śmiechu i radości.