W niedzielę 15 czerwca 2014 r. na teren Aeroklubu Gdańskiego w Pruszczu Gdańskim przybyli laureaci wyłonieni w drodze losowania podczas Pomorskiego Dnia Dziecka. Nagrodą główną był lot widokowy nad Zatokę Gdańską.

Jeszcze przed lotem dzieci mogły podziwiać skoczków spadochronowych skaczących z wysokości 3000 metrów z samolotu, którym miały za chwilę polecieć. Widok pojedynczych skoków, jak i skoków w tandemie zachwycił wszystkich obserwatorów! I nadszedł w końcu upragniony moment. Grupa zwycięzców weszła na pokład samolotu, za którego sterami siedziało dwóch doświadczonych pilotów. Wrażenia z  lotu nad Zatokę Gdańską każdy z uczestników zapisywał w pamięci na swój sposób. Jedni chłonęli widoki roztaczające się z małych okienek w samolocie, inni robili zdjęcia, a jeszcze inni nagrywali krótki filmik z tej podniebnej wyprawy. Radość mieszała się z zachwytem! Po około półgodzinnym locie samolot wylądował na lotnisku Aeroklubu Gdańskiego. Dzieci pospiesznie opuściły samolot, by podzielić się wrażeniami ze swoimi rodzicami i opiekunami. Ten lot z pewnością pozostanie na długo w ich pamięci!

Agnieszka Węgrzyn