Inicjatywa pn. „Zagospodarowanie terenów zielonych” przy ul. Partyzantów, realizowana jest w ramach projektu pn. Patrol Pokoleniowy dofinansowanego z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich. Twórcą i realizatorem projektu  jest  Caritas Archidiecezji Gdańskiej we współpracy z III LO w Gdańsku.

Projekt nakierowany jest na aktywizację mieszkańców dzielnicy Wrzeszcz. Pomysł zagospodarowania terenu przy ul. Partyzantów wyszedł od samych mieszkańców, którzy chcą zmieniać swoją dzielnice i to oni sami, przy wsparciu Caritas są zaangażowani w jego realizacje.

Lokalizacja terenu to plac położony między ulicami: Partyzantów, Kołłątaja oraz Obywatelską, w pobliżu jest Poradnia Psychologiczno-Pedagogiczna nr 1 w Gdańsku. Teren leży pomiędzy budynkami socjalnymi a nowowybudowanym komfortowym osiedlem. Obecnie plac jest bardzo zaniedbany, porośnięty bujnymi chwastami, gdzie właściciele psów przychodzą, aby te załatwiały swoje potrzeby fizjologiczne. Chcemy to zmienić!

Działania jakie planujemy podjąć to min. posadzenie drzew, krzewów tworzących labirynt oraz postawienie ławek, aby każdy mógł odpocząć w zaciszu. To będzie stanowić pierwsze etapy całego przedsięwzięcia. Kolejną część poprowadzi już Stowarzyszenie „KaeNeS”, które wygrało konkurs Prezydenta Miasta Gdańska pt. „Utworzenie małego placu zabaw na terenie Miasta Gdańska” i dzięki temu do końca 2013 roku postawi plac zabaw dla dzieci niepełnosprawnych.

Pierwszy etap zaczyna się w sobotę, 27.07.2013 o godz. 10. Osoby zainteresowane przyłączeniem się do prac porządkowych (w strojach roboczych) akcji proszone są o przybycie w sobotę na plac przy ul. Partyzantów. Szczegółowe informacje – p. Katarzyna Kostyszyn 784 339 541

W załączniku posyłam ostateczny plan zagospodarowania dostarczony przez inicjatora akcji pana Macieja – mieszkańca dzielnicy oraz zdjęcia jak wygląda obecnie plac.