Zapraszamy do włączenia się w wolontariat w Domu Hospicyjnym im. św. Józefa w Sopocie.

Pomagać można na wiele sposobów, niezależnie od wieku, nawet bez wychodzenia z własnego domu! Zapraszamy zarówno tych, którzy chociaż raz na jakiś czas mogli by poświęcić godzinkę na np. herbatę z pacjentami czy też umilić czas muzyką na żywo jak i z umiejętnościami informatycznymi albo zapałem do pielęgnacji terenów zielonych. Możliwości jest wiele, na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Więcej szczegółów na temat wolontariatu znajduje się poniżej.

Możesz pomóc nam już teraz – poinformuj o kursie swoich znajomych!

Szczegóły kursu:

• Kurs ma charakter wprowadzający i jest BEZPŁATNY;
  • KIEDY: :30 VI 2012r., godz. 9.30 – 12.30;
  • GDZIE: Dom Hospicyjny św. Józefa (Al. Niepodległości 632, Sopot);
  • ZAPISY: osobiście w Domu Hospicyjnym lub telefonicznie od poniedziałku do piątku, między 8.00 a 15.00;
  • Telefon: 58 555-19-00.

Dlaczego warto zostać wolontariuszem?

Wolontariat to na pewno niepowtarzalna szansa do osobistego rozwoju. Poznasz w naszym Domu wielu wspanialych i insteresujących ludzi, ale i również lepiej poznasz siebie samego. Spotkasz tu prawdziwe życie – takie bez zbędnego pośpiechu, gdzie w centrum jest drugi człowiek. Będąc wolontariuszem, doświadczysz, że często dając z siebie niewiele, można obdarować innych czymś bardzo ważnym i wielkim, a jednocześnie samemu zyskuje się jeszcze więcej. Co jeszcze? Przyjdź i przekonaj się sam!

Rodzaje wolontariatu w naszym Domu:

WOLONTARIAT MEDYCZNY
W ramach wolontariatu medycznego bezpośrednio posługujemy przy chorym. Rozmawiamy, spacerujemy, robimy zakupy czy też czytamy prasę. Włączamy się również w czynności pielęgnacyjne takie jak np. kąpiel, karmienie, zmiana ubrania lub pościeli. Pomagamy również chorym przesiadać się z łóżka na wózek oraz przemieszczać na wózku lub łóżku np. na taras lub do kaplicy. Jeżeli jest taka potrzeba, wspieramy pracowników w prozaicznych czynnościach np. w sprzątaniu.
W tej służbie jednak najważniejsza, a zarazem najpiękniejsza jest relacja jaka powstaje między chorym a wolontariuszem. Często jest to relacja prawdziwej przyjaźni.

Aby zostać wolontariuszem medycznym trzeba mieć skończone 18lat.

WOLONTARIAT AKCYJNY
Wolontariat akcyjny jest to rodzaj wolontariatu gdzie angażujemy się do pomocy przy jednorazowej albo cyklicznej akcji. Wolontariusze pomagają przy organizacji różnych imprez promujących idee hospicyjne oraz w zbiórkach funduszy na rzecz naszego Domu. Biorą także czynny udział w tych wydarzeniach. Wolontariuszem akcyjnym może zostać każdy bez względu na wiek oraz doświadczenie.

WSPARCIE W ŻAŁOBIE

Żałoba to reakcja na stratę, dlatego w hospicjum wiele osób przeżywa żałobę i wiele uczuć związanych ze stratami, jakich  doświadczają. Żałoba to nie tylko doświadczenie człowieka po śmierci bliskiej mu osoby. Możliwe jest „wcześniejsze” jej  przeżywanie, kiedy spodziewamy się straty- dlatego szczególnie ważne jest wspieranie bliskich, którzy odwiedzają chorych. Ponadto same osoby chorujące, umierające mierzą się z licznymi stratami (np. sprawności, niezależności, dotychczasowego obrazu własnej osoby a także przewidywanej utraty życia)- dlatego wsparcie w żałobie obejmuje także mądre i odważne towarzyszenie zarówno pacjentom jak i ich bliskim.

Wolontariusze po uprzednim przygotowaniu, które zapewnimy, są potrzebni m. in. do:

• towarzyszenia pacjentom i ich bliskim (wspierające rozmowy, obecność);
  • towarzyszenie ludziom w odnajdywaniu równowagi w świecie zmienionym po śmierci ich bliskich;
  • współprowadzenia grupy wsparcia dla osieroconych.

WOLONTARIAT ADMINISTRACYJNY
Mogą to być działania związane z przygotowywaniem materiałów informacyjnych, tworzeniu i wprowadzaniu danych, przepisywaniu materiałów, telefonicznym udzielaniu informacji, przygotowywaniu i wysyłaniu bieżącej korespondencji, pomoc w prowadzeniu kroniki hospicyjnej i współtworzeniu strony internetowej

WOLONTARIAT „ZIELONY”
Nasz Dom stoi w parku na skraju lasu. Potrzebni są wolontariusze, którzy pomogą w zadbaniu o tereny zielone np. poprzez grabienie liści, koszenie trawy czy też sadzenie ozdobnych roślin.

WOLONTARIAT LITURGICZNY
Każdego dnia w naszej domowej kaplicy odprawiana jest Eucharystia. Pomóc można na wiele sposobów – dbając o wystrój kaplicy, poprzez czynny udział w liturgii (czytania, psalm) oraz tworzenie oprawy muzycznej.

WOLONTARIAT DUCHOWY
Wolontariat duchowy to propozycja dla wszystkich tych, którzy z różnych przyczyn maja trudności
w dotarciu do naszego Domu. Polega na odmawianiu dowolnej modlitwy w intencji naszych Domowników i ich Rodzin, jak i wszystkich, którzy im pomagają.