Hospicjum – koniec  czy szansa? Próbę odpowiedzi na to pytanie w trzech wymiarach: Człowieczeństwo – Społeczeństwo – Ekonomia, będzie można usłyszeć podczas debaty, która odbędzie się w ramach Światowego Dnia Chorego w środę 15 lutego w Domu Hospicyjnym św. Józefa w Sopocie Caritas Archidiecezji Gdańskiej. W spotkaniu otwartym wezmą udział Hanna Zych-Cisoń, Wicemarszałek Województwa Pomorskiego, prof. Monika Lichodziejewska-Niemierko, Kierownik Zakładu Medycyny Paliatywnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, dr Aleksandra Modlińska, Kierownik Medyczny w Domu Hospicyjnym św. Józefa w Sopocie, prof. Henryk Krawczyk, Rektor Politechniki Gdańskiej, dr hab. Tomasz Zdrojewski, Przewodniczący Komitetu Zdrowia Publicznego PAN, Bogusław Baliński, Dyrektor Generalny Impex. Debatę poprowadzi red. Anna Rębas z Radia Gdańsk.

Na zakończenie debaty prof. Henryk Krawczyk, Rektor Politechniki Gdańskiej wręczy dyplom tegorocznej absolwentce uczelni, która w ramach obrony dyplomu inżynierskiego zrealizowała  projekt łóżka z podnośnikiem dla chorych pacjentów Domu Hospicyjnego św. Józefa w Sopocie. To pierwsze tego typu wydarzenie w historii Domu Hospicyjnego Caritas.

Tego popołudnia odbędzie się jeszcze jedno miłe wydarzenie dla naszego domu. Przedstawiciel Grupy Trefl przekaże pieniądze zebrane podczas meczu Trefla Sopot z Anwilem Włocławek na rzecz funkcjonowania naszej placówki.

Debata Hospicjum – koniec  czy szansa? Człowieczeństwo – Społeczeństwo – Ekonomia będzie kolejnym z cyklu spotkań multimedialnych, które organizuje Dom Hospicyjny św. Józefa w Sopocie.

Początek w środę 15 lutego o g. 16 w Domu Hospicyjnym w. Józefa w Sopocie, przy ul. Al. Niepodległości 632.