W minioną środę w Centrali Caritas w Sopocie odbyła się kolejna, długo oczekiwania degustacja, przygotowana przez Uczestniczki ścieżki gastronomicznej projektu Furtka do nowych możliwości. Tym razem na tapetę zostały wzięte zupy. Pomysłów było wiele. Ostatecznie w menu znalazło się pięć pozycji: beef strogonow, zupa gulaszowa, krem z pieczarek, krem z pora oraz krem z zielonego groszku. Przy przygotowywaniu degustacji, zwłaszcza wspomnianych kremów nieocenione okazały się zakupione na potrzeby projektu blender oraz mikser. Zdania degustujących były podzielone co do tego, która z potraw była najsmaczniejsza. Wszystkie cieszyły się dużym powodzeniem. Każdy z przybyłych starał się skosztować wszystkiego po trochu. Po przeanalizowaniu ankiet ewaluacyjnych wypełnianych przez degustujących okazało się, że największe uznanie zyskał krem z pora a zaraz zanim aexaequo znalazły się beef strogonow i krem z pieczarek. Warto zauważyć, że degustacja przygotowana została już przez nową ekipę Pań, które od miesiąca uczestniczą w zajęciach z praktycznego przygotowania zawodowego w kuchni przy Centrali Caritas w Sopocie. Dotychczas Panie poznawały tajniki sztuki kulinarnej pod okiem trenerów w Centrum Pomocowym im. Jana Pawła II w Gdańsku przygotowując potrawy dla mieszkańców DPS.