W ramach tegorocznego programu zajęć w świetlicach żukowskich „W zdrowym ciele, zdrowy duch” dzieci ze świetlicy w Tuchomiu pod okiem wychowawcy zabrały się za przygotowywanie przetworów na zimę. Na pierwszy ogień poszła kapusta. Spotkanie rozpoczęliśmy od wymiany wiedzy i doświadczeń na temat przetworów, jakie przygotowywane w naszych domach. Uczestnicy wymieniali nazwy warzyw i owoców, z których można robić przetwory a także opowiadali o sposobach przechowania na zimę zbiorów z sadów i ogrodów. Jednym z nich jest kiszenie kapusty, które postanowiliśmy wykonać podczas zajęć. Po wstępnym szkoleniu na temat higieny przy przygotowywaniu posiłków oraz bezpieczeństwa w posługiwaniu się nożem, dzieci zabrały się do pracy. Samodzielnie kroiły kapustę, soliły ją, nakładały do słoików, a potem ubijały, żeby puściła sok. Stwierdziły, że to wyczerpujące zajęcie. Zadowoleni z wykonanego dzieła oczekujemy, aż kapusta się zakisi.