Od niedawna pracuje z nami Kata, wolontariuszka EVS z Węgier. Oto co pisze o sobie i swojej przygodzie z wolontariatem europejskim:

„Od dawna chciałam spędzić trochę czasu za granicą. Po ukończeniu studiów w dziedzienie socjologii, a przed rozpoczęciem pracy w pełnowymiarowej pracy, mogłabym spróbować. Wybrałem EVS, ponieważ chciałam postawić sobie wyzwanie, chciałam poznać nowych ludzi z różnych środowisk kulturowych oraz spędzić czas robiąc coś pożytecznego. Polski nie jest najłatwiejszym językiem na świecie, ale zdecydowałem się go nauczyć, mam nadzieję, że mi się uda. Przybyłam do Polski zaledwie dwa miesiące temu, na początku lata. W ten sposób miałam możliwość pracy w różnych miejscach. Zajęłam się się arteterapią z osobami niepełnosprawnymi w WTZ w Gdyni przez dwa tygodnie i kolejne dwa tygodnie w WTZ w Rumi. Było naprawdę warto zobaczyć podobne, ale jednak różniące się od siebie instytucje. Potem pojechałam na letni obóz z dziećmi, który był dla mnie również zupełnie nowym doświadczeniem. Jestem bardzo zadowolona, że zacząłem wolontariat EVS i że to dopiero początek mojego całego procesu uczenia się.”