Styczeń to miesiąc, w którym po długiej świątecznej przerwie i leniuchowaniu musieliśmy wrócić do szkoły i codziennych obowiązków każdego ucznia. Ale plusem tego jest to, że wróciły zajęcia w Świetlicy! Jak zwykle czekało na nas wiele wyzwań, nowych umiejętności i wspólnej zabawy ! Ciocia Iza przygotowała dla nas ciekawe zajęcia, podczas których mieliśmy okazję do ćwiczenia pracy w grupie, ale też była szansa na indywidualność. Na tych zajęciach nie mogło zabraknąć rozmów na temat postanowień noworocznych. Okazało się, że większość z nas je sobie zrobiła 🙂 Ciekawe, ilu osobom uda się je zrealizować…Za wszystkich trzymamy kciuki! Z ciocią Izą rozmawialiśmy także o wyobraźni – czym jest, czy każdy ma taką samą wyobraźnię, jak ona pracuje. Dowiedzieliśmy się wielu ciekawych rzeczy! Rodzina – to kolejny temat poruszony przez ciocię. Zastanawialiśmy się nad więzami krwi – czy tylko one definiują, kto jest naszą rodziną. Był też czas na przemyślenia na temat tego, co lubimy w naszych rodzinach najbardziej 🙂 Miło było tego słuchać! Ciekawymi zajęciami były też te o spontaniczności. Na początku nie bardzo wiedzieliśmy czym ona jest…ale ciocia dobrze nam to wytłumaczyła. Okazało się, że jesteśmy bardzo dobrzy w byciu spontanicznymi 🙂 Czekały nas jeszcze dwa spotkania z ciocią Izą. Jedno dotyczyły wpływu społecznego, czym on jest i czy jesteśmy na niego narażeni i w jaki sposób. Na ostatnich zajęciach w tym miesiącu rozmawialiśmy o manipulacji. To były bardzo ważne zajęcia! Od teraz będziemy wiedzieli, gdy ktoś będzie próbował nami manipulować – z nową wiedzą od cioci Izy nie damy się! W styczniu odbyły się również zajęcia z ciocią Alą – której pomysłów nigdy nie brakuje! I tak, w tym miesiącu, przygotowała dla nas stworzenie wyjątkowych prezentów z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka. Wszyscy chętnie ozdabialiśmy słoiczki, które wypełniliśmy słodkościami! Szczerze mówiąc sami mieliśmy ochotę takie słoiczki dostać 🙂 Starsza grupa miała okazję do stworzenia pillingu cukrowego. Zapachy i smaki były najróżniejsze – od kawowych po czekoladowe z nutą cynamonu! Zapach unosił się jeszcze przez kilka dni. Ciocia Ala przygotowała dla nas jeszcze zajęcia, na których samodzielnie robiliśmy lustrzane serca walentynkowe. Efekty były zachwycające! Nasze starsze koleżanki stworzyły też swoją biżuterię z kolorowych sznureczków i koralików. Zawsze z niecierpliwością czekamy na czwartkowe zajęcia z ciocią Alą, bo wiemy, że czeka nas dużo zabawy, kreatywności. Czujemy się wtedy jak prawdziwi artyści! Nie zabrakło także zajęć z naszymi ciociami. Z racji nowego roku stworzyliśmy nowy świetlicowy kalendarz. Teraz na pewno nie zapomnimy o urodzinach naszych koleżanek i kolegów! Ciocia Milena przygotowała dla nas zimową Ligę Zadaniową, która okazała się dla nas dużym wyzwaniem! Ale takie lubimy najbardziej. Z ciocią Kingą sprawdzaliśmy, jak dużo wiemy na swój temat – okazało się, że jesteśmy grupą, która naprawdę dużo o sobie wie! Znaliśmy odpowiedzi na wszystkie pytania, a niektóre z nich były podchwytliwe. Ciocia Olga przygotowała dla nas zajęcia z chustą animacyjną, którą tak bardzo lubimy! Bawiliśmy się w dobrze nam już znane zabawy, ale poznaliśmy też kilka nowych. A gdy spadło trochę więcej śniegu…odbyła się bitwa na śnieżki! Był też czas na ulepienie bałwana! Bardzo dobrze zaczął nam się ten 2016 rok!

-Kasztany-