Sierpień to był dopiero miesiąc pełen wrażeń! Rozpoczęliśmy go od wspólnej zabawy w Loopys World! 🙂 Kiedy za oknem robiło się zbyt parno, popołudnia spędzaliśmy kąpiąc się w basenie.  W tym miesiącu udało nam się zdobyć wszystkie trzy pieczątki podczas podróżowania Szlakiem Gdańskich Wodociągów. Odwiedziliśmy Zbiornik Wodny Stara Orunia, Zbiornik Wodny Stary Sobieski oraz Zbiornik Wodny Kazimierz. Na zdobywców wszystkich zbiorników czekały nagrody!

Następny tydzień  zaczęliśmy od warsztatów stolarskich w FabLab powered by Orange. Zrobiliśmy drewniane łódki. Powstały łodzie pirackie, żaglówki, kutry rybacki i nawet Titanic.  Bardzo dziękujemy za zajęcia. Było fantastycznie!

Nie mogło nas również zabraknąć na Jarmarku Św. Dominika, podczas którego zwiedziliśmy Muzeum Bursztynu – Muzeum Gdańska. „To jest genialne” – cytat jednego z nas . Mogliśmy wziąć udział w grze terenowej oraz podziwiać gdańską starówkę podczas sezonu.

Następne dni zleciały nam bardzo szybko. Wszystko co dobre mija raz dwa… Graliśmy w kręgle, chowanego, piłkę nożną i klasy.  Odwiedziliśmy Zwierzęta Nad Potokiem, gdzie mieliśmy okazję do zobaczenia, pogłaskania i nakarmienia wyjątkowych mieszkańców tej farmy.

Nie wiem też, czy Wam mówiliśmy, że kilkoro Kasztanów w ciągu roku brało udział w zajęciach organizowanych przez Hakersi . To już nasza kolejna wspólna przygoda, dzięki której możemy rozwijać się w poznawaniu nowych technologii! Dotarły do nas ciekawe nagrody – dziękujemy bardzo. Gratulujemy zaangażowanym i zmotywowanym Kasztanom!

Ostatni tydzień wakacji spędziliśmy w trasie. Najpierw mieliśmy okazję poznać wiele nowych gatunków zwierząt w Gdański Ogród Zoologiczny ! Pogoda nam dopisała – a jak wrażenia? Bawiliśmy się świetnie! Wzięliśmy też udział w Turnieju Międzypokoleniowym Na Siedlcach organizowanym przez Fundacja „Świat Wrażliwy” . Mogliśmy tam spróbować swoich sił podczas gry w ping ponga, piłkarzyki, bule i skokach na skakance. Dziękujemy za wspaniałe wydarzenie i gratulujemy zwycięzcom turniejów! W następne dni postanowiliśmy spojrzeć na kościelne mury z zupełnie innej strony.   Zwiedziliśmy podziemia, widzieliśmy organy i wysłuchaliśmy wielu ciekawostek o kościele sąsiadującym z naszą świetlicą. Resztę dnia spędziliśmy korzystając z pogody i ostatnich dni wakacji.

Na koniec tygodnia wybraliśmy się  do Fromborka, gdzie  wzięliśmy udział w warsztatach organizowanych przez Muzeum Mikołaja Kopernika – serdecznie dziękujemy za dobrze spędzony czas! Weszliśmy również na Fromborską Wieżę Radziejowskiego , a na koniec posłuchaliśmy zadziwiającego koncertu organów w Bazylice Archikatedralnej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny i św. Andrzeja we Fromborku . Specjalnie dla nas zagrano kilka znanych nam z bajek piosenek. Ostatni dzień lata spędziliśmy podsumowując wakacje na ognisku ze Świetlicą Ujeścisko. Dziękujemy za gościnę i fajnie spędzony dzień!

Kto ma ochotę bliżej wnikliwiej się tematom przyjrzeć zapraszamy na  nasz profil na Facebook.

-Kasztany-

W placówce realizowany jest projekt współfinansowany przez Wojewodę Pomorskiego.

Działalność placówki też jest finansowana z Miasta Gdańska.