Wakacje czas zacząć! Pogoda w pierwszym tygodniu nam dopisała to korzystaliśmy ile mogliśmy i dużo czasu spędzaliśmy na świeżym powietrzu.

Na samym początku wakacji ustalaliśmy wspólnie zasady obowiązujące w świetlicy w okresie wakacyjnym czyli tworzyliśmy tzw. Kontrakt Wakacyjny. Tradycją też jest, że co jakiś czas robimy tzw. Kasztanowe kino i tak postanowiliśmy zrobić sobie maraton filmowy. Wybraliśmy się do Pruszcza Gdańskiego na Faktorię – duży plac zabaw. Każdy znalazł dla siebie coś fajnego. Chłopaki rozegrali mecz i przez 3 godziny bez przerwy walczyli o wygraną. Inni intensywnie okupowało huśtawki, reszta ćwiczyła na sprzęcie sportowym, bawili się w piaskownicy i wariowali na skate parku. Braliśmy też udział w warsztatach ECS- zrozumieć sierpień. W piątek odwiedziły nas przedstawicielki banku BPH i przywiozły nam wspaniałe prezenty za które bardzo dziękujemy.

Kolejny tydzień rozpoczęliśmy od zabaw Metodą Ruchu Rozwijającego Weroniki Sherborne. Ćwiczyliśmy naszą koncentracje i spostrzegawczość przez zabawę z podawaniem sobie Owieczki:). Następnie bawiliśmy się w turlanie po nas samych a na koniec dla relaksu i śmiechu zabawiliśmy się w kotka. Dzięki pięknej pogodzie mieliśmy możliwość wyjść na pobliskie boisko pobawić się min w chowanego, poskakać w sznura, poopalać się i pograć w gry karciane. Świeże powietrze dobrze nam zrobiło i każdy z nas  miał siły na warsztaty w Europejskim Centrum Solidarności które odbyły się przez kolejne dwa dni. Tym razem na warsztatach Zrozumieć Sierpień braliśmy udział w grze terenowej na terenie Stoczni Gdańskiej dzięki której poznaliśmy historie tego miejsca. Na koniec tygodnia mimo kapryśnej pogody wybraliśmy się na plaże.

Tydzień był udany i nie możemy się doczekać następnych atrakcji o których napiszemy w kolejnym odcinku.

-Kasztany-

Działalność Świetlicy jest współfinansowana przez Urząd Miasta Gdańska