„Karnawałowy zawrót owocowy”

Nadszedł luty. A co to oznacza? Oczywiście kolejne warsztaty o zdrowym odżywianiu w ramach  programu Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Z racji tego, że nadal trwa karnawał postanowiliśmy to wykorzystać. Czekało na nas karnawałowe wyzwanie – smakowanie.

 

 Tym razem zmieniliśmy trochę kolejność zajęć i zaczęliśmy od degustacji! Bardzo się ucieszyliśmy, że nie będziemy musieli długo czekać na próbowanie, zwłaszcza kiedy dowiedzieliśmy się, że tematem zajęć są egzotyczne owoce. Każdy z nas dostał również kartę pracy i wzięliśmy się do rozwiązywania zadania. A nie było najłatwiejsze! Niektórych nazw owoców nie potrafiliśmy wymówić, a co dopiero odgadnąć, jak smakują lub wyglądają! Ale my lubimy wyzwania i chętnie sprawdziliśmy się i w tym. Poznaliśmy smaki takich owoców, jak: papaja, kaki, karambola, cherimoya czy liczi. Z chęcią sięgaliśmy też po znane nam już smaki granatu, melona oraz mango. Niektórzy z nas po raz pierwszy próbowali świeżego kokosa. Z takimi przekąskami zdecydowanie lepiej wypełniało nam się karty pracy. Okazało się, że dobrze poradziliśmy sobie z zadaniem i odgadliśmy większość owoców.

Stałym elementem zajęć jest także pogawędka o zaletach danych warzyw/owoców. Tak też było tym razem. Lubimy tę część, bo dowiadujemy się dużo ciekawych i ważnych rzeczy. Chętnie też dzielimy się tymi informacjami z rodzicami. W czasie tych warsztatów dowiedzieliśmy się, że wszystkie te owoce przynoszą wiele korzyści. Jedne pomagają wzmacniać wzrok, inne skutecznie pomagają chronić naszą odporność, bo są bogatym źródłem witaminy C, a to bardzo ważne. Teraz już będziemy wiedzieć, po które owoce sięgać, gdy dopadnie nas przeziębienie. 

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

-Kasztany-