Dnia 16.02.2010 r. w Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II odbył się Kapeluszowy Bal Karnawałowy. Z tej okazji mogliśmy gościć w Naszym Domu mieszkańców z Domu Pomocy Społecznej w Gdańsku Oliwie i Domu Pomocy Społecznej w Stawiskach.
Każdy z uczestników Balu miał barwną ozdobę na głowie w postaci kapelusza bądź opaski. Większość nakryć głowy została własnoręcznie wykonana przez seniorów.
Kapeluszowy Bal Karnawałowy rozpoczął się od uroczystego przywitania gości i mieszkańców Naszego Domu. Następnie Seniorzy bawili się wspólnie przy akompaniamencie muzyka Pana Mariana Wryczy. Dobrze dobrany repertuar, niesamowity temperament muzyka sprawiły, że uczestnicy chętnie bawili się na parkiecie. W przerwach pomiędzy tańcami organizowane były konkursy, w których seniorzy chętnie uczestniczyli. Było między innymi podawanie sobie balonika przy muzyce, rozpoznawanie przedmiotów z zamkniętymi oczami. W trakcie trwania konkursów było mnóstwo dobrej zabawy i śmiechu. Dla zwycięzców były słodkie upominki, a Ci którzy przegrali, otrzymali małe nagrody pocieszenia.
Podczas zabawy karnawałowej odbyły się również wybory króla i królowej balu. Królem balu został Pan Benedykt z Domu Pomocy Społecznej przy ul. Polanki, a królową Pani Emilia z Centrum Pomocowego Caritas im. Jana Pawła II.
Miłą częścią uroczystości był słodki poczęstunek, oraz pyszna kolacja. Wzmocniła uczestników balu w trakcie tańców i zabawy przy muzyce . Wszyscy bawili się doskonale. Tańce i wspólne śpiewy trwały do wieczora.
Podczas zabawy karnawałowej wspomogli nas wolontariusze z Gimnazjum nr 20 im. Hanzy oraz z V LO w Gdańsku. Serdecznie im dziękujemy.
Bal Kapeluszowy w Centrum Pomocowym Caritas im. Jana Pawła II był miłym, niezapomnianym zakończeniem karnawału.