Cykl warsztatów o zdrowym odżywaniu na stałe zagościł w naszym planie zajęć świetlicowych. Zajęcia te przeprowadzimy w ramach programu  Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Poznaliśmy już wiele nowych zdrowych smaków. Wiemy też dużo ciekawostek na temat warzyw i owoców. Chętnie dzielimy się zdobytą wiedzą z kolegami i koleżankami oraz naszymi rodzicami. Ciekawi byliśmy, jaki smak będziemy tym razem odkrywać. Nie byliśmy długo trzymani w niepewności – bohaterką warsztatów była KALAREPA! „Jak to kalarepa? Tylko nie to” – powiedziała Julka. Niektórzy z nas nie mieli zbyt zadowolonych min po tej wiadomości, ale szybko przekonali się, że z kalarepą da się zaprzyjaźnić!

Tradycyjnie zaczęliśmy od bliższego poznania omawianego warzywa. Jak się dowiedzieliśmy, kalarepa ma wiele właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na wzrok – „Jak dobra dla oczu, to chyba zacznę ją jeść” – powiedział ucieszony Kuba  i jest prawdziwą bombą witaminową! A jak wiadomo, witamin potrzebujemy i to dużo! Wspomaga także pracę serca. Wiedząc takie rzeczy dziwiliśmy się, dlaczego kalarepa nie cieszy się dużą popularnością. Jedno jest pewne…Po tych zajęciach kalarepa zyskała wielu nowych sprzymierzeńców!

Z niecierpliwością czekaliśmy na degustację. Wielu z nas nie próbowało wcześniej kalarepy i nie wiedzieliśmy, czego mamy się spodziewać. Czy nam posmakuje? Niepokój okazał się niepotrzebny. Spróbowaliśmy kalarepy w dwóch postaciach. Surowa okazała się smaczna. Ale nasze kubki smakowe zdecydowanie bardziej polubiły pieczone frytki z kalarepy! Taka wersja warzywa to był strzał w dziesiątkę. Jesteśmy pewni, że jeszcze nie raz sięgniemy po taką zdrową przekąskę!

Tego dnia czekała też na nas przesyłka z niespodzianką! Dziękujemy za podkładki! Bardzo nam się spodobały, zwłaszcza ciekawe grafiki, które przykuły naszą uwagę. Przeprowadziliśmy ciekawą burzę mózgów na ich temat.

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

-Kasztany-