Nasze Szkolne Koło „Caritas” przy Gimnazjum w Chwaszczynie stanowi nierozłączną całość Zespołu „Caritas” działającego w naszej Chwaszczyńskiej Parafii. Jako młodzi wolontariusze bierzemy udział w spotkaniach Parafialnego Zespołu, pomagamy w przygotowywaniu paczek, które co miesiąc trafiają do Rodzin objętych pomocą naszego PZC. Razem też przeprowadzamy ogólne akcje prowadzone przez Centralę Diecezjalną – takie jak: Tornister Pełen Uśmiechu (w tym roku 4 tornistry z 40 jakie nasza Parafia otrzyma, wyposażymy w przybory szkolne), Szkolne Ołówki Caritas  – akcja
zbierania przyborów szkolnych w sierpniu, akcja „Tak, pomagam” prowadzana w grudniu i przed Wielkanocą.
W tym roku razem przygotowaliśmy także spotkanie wieńczące kolejny rok naszej pracy. 24 czerwca spotkaliśmy się na „Ognisku Świętojańskim”. Naszym zadaniem, prócz obecności było przygotowanie sałatek i ogniska. Resztą kulinariów zajęły się Panie i Panowie z PZC. Były kiełbaski pieczone na ognisku, karkówka i kaszanka z grilla, były ciasta, napoje i nie zabrakło naszych kaszubskich truskawek. Całość okrasił wspólny śpiew piosenek harcerskich i religijnych. Nad wszystkim czuwali nasi opiekunowie – Ks. Proboszcz Piotr Gruba, opiekun Parafialnego zespołu i ks. Mateusz, nasz opiekun. Spotkanie bardzo udane i już planujemy kolejne tego typu – by razem działać i bawić się.
W pomaganiu drugiemu człowiekowi nie ma tzw. „bariery wiekowej” – jest tylko wspólnota serca i chęci.