„Jesienne warsztaty ze zdrowej żywności – o tak!” – ucieszył się Paweł ze Świetlicy „Pod Kasztanem”. „Pewnie będzie dynia. Teraz dynia jest wszędzie.” – wtórowała mu Julka. Okazało się, że mieliśmy rację. Bohaterką ostatnich zajęć była właśnie dynia. A co ciekawego o dyni przygotowały nasze ciocie? 
 
Nasze ciocie wiedzą, że lubimy zagadki. Zamieniamy się wtedy w małych detektywów i wspólnie próbujemy je rozwiązać. Dzisiejsze zagadki były dla nas wyjątkowo łatwe. Od razu znaliśmy na nie odpowiedź. Oczywiście chodziło o dynię. Co jeszcze lubimy? Lubimy ze sobą rozmawiać i poznawać zdanie naszych kolegów i koleżanek. Mieliśmy ku temu okazję. Każdy z nas opowiadał o tym, z czym kojarzy mu się dynia. Pomysłów było tyle ile nas w grupie. Jednym z jesienią, innym z Halloween, a Klaudii z pysznym ciastem, które robi jej starsza siostra. Aż sami chcielibyśmy takiego ciasta spróbować!
Przed nami było kilka piśmienniczych wyzwań: ułożenie krzyżówki, której hasłem była DYNIA, wymyślenie jak największej liczby potraw, których składnikiem jest bohaterka dzisiejszych zajęć. Udało nam się sporo wymyślić…Czy to znaczy, że tak chętnie pomagamy rodzicom w kuchni?
 
Po dawce wiedzy czas na odrobinę zajęć praktycznych. Przenieśliśmy się do kuchni, gdzie przygotowywaliśmy dyniowe przekąski. Było coś na słodko i bardziej wytrawnie, czyli dla każdego coś dobrego! Z dużym zaangażowaniem przygotowywaliśmy ciasto na dyniowe muffinki oraz silniejsi kroili dynię na zdrowszą wersję frytek. Jak wyszło? Na ulubioną degustację musieliśmy chwilę poczekać. Ale było warto! Wszystko wyszło nam przepyszne! Oby więcej takich kulinarnych wyzwań i zdrowych warsztatów.
 
Zajęcia odbywały się w ramach programu  Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi.
 
-Kasztany-
Fot. K.U. i A.Sz-G.