W sobotni poranek, mimo deszczu i wczesnej godziny (wyjątkowo kolejną SZKOŁĘ WYCHOWAWCÓW rozpoczęliśmy o godz. 8). Na Jesionowej zebrała się grupa wolontariuszy-wychowawców, którzy od lat wyjeżdżają z nami na kolonie i obozy a także wolontariuszki ze świetlicy POD KASZTANEM oraz Ci, którzy zgłosili się na czerwcowe kursy dla wychowawców. Na tych, ostatnich przed wakacjami warsztatach uczyliśmy się rozmawiać z dziećmi na trudne tematy. Uczyła nas tego Mariola Araś, studentka IV roku psychologii Wyższej Szkoły Psychologii Społecznej w Sopocie.

Dzieci, z którymi wyjeżdżamy w ramach AKCJI LETNIEJ  czy ZIMOWEJ mają często za duży na swój wiek „bagaż doświadczeń”, bywa tak , że podczas turnusu zaczynają rozmowy na trudne tematy, zwierzają się, wyraźnie chcą o czym nam opowiedzieć. Wolontariusze-wychowawcy sygnalizowali  wielokrotnie, że taki warsztat, który nauczy ich rozmowy na wszystkie te tematy byłby im potrzebny.

Większość kart na kolonie, obozy i spływy w ramach AKCJI LETNIEJ 2010 trafił już do rodzin, niedługo znów będziemy mieli „komplet dzieci”, kadrę na poszczególne turnusy, rozpoczęliśmy już pracę nad tematami poszczególnych koloni. Wolontariuszy-wychowawców znów czekają nieprzespane noce, wiele niespodzianek i miejmy nadzieję dużo radości.  Bezpłatne warsztaty w ramach SZKOŁY WYCHOWAWCÓW powrócą w październiku.