Na to tajemnicze pytanie oraz szereg innych związanych z wolontariatem, koordynatorzy wolontariatu z placówek Caritas próbowali odpowiedzieć wczoraj, na zorganizowanym dla nich szkoleniu pt. „Jak zdobyć i zatrzymać wolontariusza”.
Szkolenie zorganizowało Regionalne Centrum Wolontariatu w Gdańsku a jego zakres obejmował podstawową terminologie związaną z tym tematem, przez rekrutację i motywowanie wolontariusza aż po sposoby jego wynagradzania.
Chyba wszyscy tam obecni zdaliśmy sobie sprawę, że nie jest to takie łatwe jakby się mogło niektórym wydawać ale też może być ciekawe i twórcze o ile jesteśmy wstanie poświęcić wolontariuszowi więcej swojego czasu.
Za uczestnictwo bardzo dziękuje: Asi z Centrum Pomocowego im. Jana Pawła II w Gdańsku, Oli z Młodzieżowej Placówki Wychowawczej w Sopocie, Ani z Warsztatów Terapii Zajęciowych (która była z nami mimo choroby córek), Joannie z Centrum Wsparcia dla Dzieci i Młodzieży z Jesionowej oraz Maćkowi z Centrum Pomocowego im. Św.o.Pio w Gdyni (który usłyszał, że jego Gdynia ma w temacie wolontariatu duży, niewykorzystany potencjał).