„Czynić dobro”

Jan XXIII

W piątek, 12 października, przeżywaliśmy uroczystości odpustowe w Dziennym Domu Seniora ‘Na Dolnej”. Jego patronem jest święty Jan XXIII -kapłan, biskup i papież zakochany w Bogu, obdarzający serdecznym uśmiechemniemal wszystkich ludzi, bez względu na ich poglądy czy religie. Najbardziej wyróżniałago jednak niezwykła pogoda ducha. Św. Jan 23 zapisał się w historii Kościoła właśnie, jako „dobry papież; papież pełen usmiechu”. Jego mottem zyciowym było pragnienie, by wszędzie i w każdym czasie CZYNIĆ DOBRO.

Każdego dnia o to dobro przychodzi nam walczyć. Walczymy przecież o swoje pasje, pragnienia i marzenia. Walczymy o dobro dla siebie i innych.

Patrząc na aktywnych seniorówjestem pełna podziwu, że WALCZĄ O DOBRO: realizują własne pasje pomimo niedogodności zdrowotnych, nie rezygnują zeswoich wielkich i małych marzeń.

Co ich motywuje?Otoczenie, wspaniała atmosfera, rodzinny klimat? Myślę ,że atmosfera, jaką daje się poczuć w Centrum Caritas „na Dolnej”, jest źródłem i siłą napędową tutejszych mieszkańców. Dziękujemy Wam, że przez te odpustowe chwile staliśmy się częścią Waszego domu!