„Wpadła gruszka do fartuszka, a za gruszką dwa jabłuszka”, to znana wszystkim rymowanka, która u nas w Świetlicy „Pod Kasztanem” miała trochę inne brzmienie gdyż nasze owoce wpadały do sokowirówki i suszarki.

Wczoraj w ramach programu  Żółty Talerz – to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi – przeprowadziliśmy kolejne warsztaty ze zdrowego odżywiania. W ramach zajęć sami robiliśmy pyszne i zdrowe soki oraz zdrowe chipsy jabłkowe. Nie było osoby, której by te smaki nie przypadły do gustu. Wiemy tez jak ważne jest jedzenie naszych rodzimych owoców by nie dopadła nas żadna jesienna infekcja.

Zachęcamy wszystkich do częstego jedzenia owoców – smacznego!

Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. 

-Kasztany-

 

Fot. M.P.;A.S.

 

Działalność placówki jest współfinansowana ze środków Gminy Miasta Gdańska.