Dzieci i młodzież niepełnosprawna – uczniowie Ośrodka Rehabilitacyjno Edukacyjno Wychowawczego w Trąbkach Wielkich zaprosili do swojej nowej siedziby niepełnosprawnych podopiecznych Warsztatów Terapii Zajęciowej Caritas z Gdyni, Rumi, Krzywego Koła i Łapina, niepełnosprawnych podopiecznych OREW Pierszczewo oraz pełnosprawnych rówieśników z Przedszkola i Szkoły Podstawowej w Trąbkach Wielkich i Kłodawy, by wspólnie świętować Dzień Godności Osób Niepełnosprawnych.

Obchody rozpoczęła uroczysta Msza Święta w intencji zdrowia i pomyślności osób niepełnosprawnych celebrowana przez Dyrektora Caritas Archidiecezji Gdańskiej – Księdza Ireneusza Bradtke.
Ksiądz Prałat Edward Szymański gospodarz Parafii Wniebowzięcia NMP przedstawił historię powstania Sanktuarium w Trąbkach Wielkich.
Podopieczni Caritas ofiarowali Matce Boskiej Trąbkowskiej srebną róże w podziękowaniu za powstanie nowego Centrum Rehabilitacji.

Spotkanie integracyjne obfitowało w występy muzyczno – kabaretowe przygotowane przez pełno- i niepełnosprawnych artystów. Nie zabrakło gier, zabaw i konkursów sportowych. Było malowanie twarzy, asfaltu i plakatu pt. Kocha, Lubi Szanuje.
W trakcie imprezy zjedzono 300 drożdżówek i wysmażono na grillu 30 kilogramów kiełbasy.
Spotkanie potwierdziło, iż w trakcie wspólnej zabawy znikają bariery i ograniczenia. Dzieci i młodzież tak naprawdę niewiele dzieli, a tak bardzo wiele łączy.

Patrycja Osińska