W sobotę 10 października wolontariusze Szkolnych Kół Caritas wzięli udział w spoktaniu modlitewnym związnym z peregrynacją Figury Matki Bożej z Lourdes po terenie naszej archidiecezji z okazji 25-rocznicy działalności Caritas Archidiecezji Gdańskiej. Uroczystość miała miejsce w Kościele Najswiętszego Serca Jezusowego w Gdańsku Wrzeszczu. Spotkanie rozpoczęliśmy od przedstawienia przygotowanego przez grupę teatralną NAZARET oraz wolontariuszy Szkolnego Koła Caritas z Gimnazjum nr 2 w Gdańsku. Młodzi aktorzy przypomnieli nam historię związaną z objawieniami Matki Bożej w Lourdes – przybliżając ją nam w czasie i przestrzeni. Zaraz po przedstawieniu wzięliśmy udział w Mszy Św. odprawionej pod przewodnictwem Ks. Biskupa Wiesława Szlachetki – który jak się dowiedzielismy podczas spotkania – jest obecnie opiekunem Caritas w całej Polsce. Po Mszy czekała na nas gorąca herbata i słodki poczestunek, a na zakończenie – w związku z tym, że było to sptokanie z Matką Bożą – nie mogło zabraknąć różańca. W procesji dookoła kościoła z figurą Matki Bożej na czele rozważaliśmy tajemnice radosne. O oprawę muzyczną podczas całego spotkania zadbała schola z Żukowa prowadzona przez Panią Basię Dawidowską.

Bardzo serdecznie dziękujemy wszystkim wolontariuszom i opiekunom SKC, którzy wzięli udział w spotkaniu, a w szczególności tym, którzy aktywnie włączyli się w jego przygotowanie.