Za nami czwarta edycja Gdańskich Dni Sąsiada. Inicjatorem spotkań jest Gdański Instytut Kultury Miejskiej w Gdańsku. Niemałe znaczenie ma tu również wkład naszej wspólnej pracy, czyli Mieszkańców, Wolontariuszy oraz Pracowników. W tym roku kontynuowaliśmy naszą wspólną pasję do historii Gdańska, gdzie motywem przewodnim było 12 portretów Jana Heweliusza. Spotkanie rozpoczęliśmy od powitania naszych sąsiadów Dziennego Domu Opieki Medycznej.

Następnie, aby dodać sobie wigoru nasza wspaniała Malwina Stępniewska, poprowadziła zajęcia z choreoterapii.

Nasi mieszkańcy Pani Maria Poćwiardowska, Elżbieta Hoppe, Jadwiga Matczak, oraz Ryszard Galczewski, zaangażowali się w przygotowanie przedstawienia o Janie Heweliuszu, pod bacznym okiem Pani Anny Brych. Całość spotkania uświetniła muzyczna podróż z różnych zakątków Europy w wykonaniu Zuzanny Wężyk i  Aleksandry Lipke, przybliżając nam tym samym sąsiedzką kulturę.

Oczywiście żadna biesiada na świeżym powietrzu nie odbyłaby się bez pięknej pogody, ale i smacznej kuchni. Były potrawy naszej dawnej kuchni Gdańskiej, zwłaszcza ulubione gofry drożdżowe, które podbiły nasze serca już w zeszłym roku, pyszne ciasto z truskawkami, młoda kapustka z koperkiem, szaszłyki różnej maści itd.

Dziękujemy za wspaniałą zabawę, dobry humor, oraz za to, że do Naszego Domu dołączyli sąsiedzi, z którymi spotkania już owocują przyjaźniami! Czekamy na kolejną integrację!