12 kwietnia br. w Warszawie odbyło się po raz siódmy największe w Polsce wydarzenie poświęcone społecznej odpowiedzialności biznesu – Targi CSR, organizowane przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Po raz trzeci miejscem spotkania był Stadion PGE Narodowy. Targom CSR towarzyszyła bogata merytorycznie część konferencyjna. Łącznie odbyło się 15 paneli dyskusyjnych i warsztatów.

„Jak zapobiegać problemowi marnowania żywności? Na to pytanie próbowali znaleźć odpowiedź prelegenci wspomnianego panelu a wśród nich:

• Wiesław Ciuruś – Jeronimo Martins Polska
  • Irena Pichola – Deloitte
  • ks. Janusz Stec – Caritas Diecezji Gdańskiej
  • Ewelina Jabłońska – AmRest
  • Rafał Maranowski – Green Factory
  • Robert Telus – poseł na Sejm
  • Piotr Mazurkiewicz – Rzeczpospolita – w roli prowadzącego

Ks Janusz Steć, dyrektor gdańskiej Caritas przedstawił koncepcję „Spiżarni Caritas”, która znakomicie sprawdza się, jako sposób zapobiegania marnowaniu żywności z krótką datą do spożycia. W działaniach podejmowanych przez Caritas dodatkowo bardzo istotny jest aspekt wspierania ubogich rodzin i samotnych osób, ponieważ właśnie do nich trafia wspomniana żywność.

Targi CSR to największe wydarzenie CSR-owe w Polsce. Organizowane jest od 2005 roku, co dwa lata, przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu. Celem wydarzenia jest prezentacja działań i praktyk firm społecznie odpowiedzialnych, a także usług oferowanych w tym zakresie.

Fot. Forum Odpowiedzialnego Biznesu