„Muzyka budzi w sercu pragnienie dobrych czynów.”

Pitagoras

Na ostatni dzień lipca zaplanowane zostało kolejne (już trzecie!) spotkanie z sympatycznym i niezwykle utalentowanym zespołem „Galicyjskie kolory” ze Lwowa.  Wszyscy z niecierpliwością oczekiwaliśmy naszych miłych gości, którzy przyjechali do nas z kolejnym koncertem muzyki ukraińskiej i nie tylko. Myślą przewodnią tegorocznego spotkania była miłość, którą tak chętnie i w bardzo różnorodny sposób kompozytorzy wykorzystują pisząc swoje dzieła.

Artyści jak zwykle nie zawiedli zgromadzonej w jadalni publiczności. W pięknych, stylizowanych na ludowe strojach zaprezentowali melodyjne utwory przy akompaniamencie bandury, skrzypiec i akordeonu. W czasie koncertu pojawiły się nie tylko pieśni ukraińskie, przesycone dźwiękami tak charakterystycznymi dla tego regionu. Nie zabrakło także nut anglojęzycznych i polskiej muzyki ludowej.

Niepowtarzalne, silne głosy muzyków oraz wyjątkowe umiejętności gry na instrumentach sprawiły, że publiczność żywo reagowała na każdą piosenkę. Nie zabrakło braw, bisów  a nawet wspólnego nucenia i kołysania się w rytm granych melodii.

Tegoroczne spotkanie z „Galicyjskimi kolorami” było wyjątkowo udane i dostarczyło wszystkim słuchaczom wielu niezapomnianych wrażeń. Było w nim sporo melancholii, liryzmu i tkliwych nut. Dużo radości i pozytywnej energii wnieśli do niego również sami artyści  – uśmiechnięci, pogodni i otwarci na publiczność.

Gorąco dziękujemy za to spotkanie! Z niecierpliwością czekamy już na kolejny koncert. A dowodem na to jak dobrze bawiliśmy się przy muzyce ukraińskiego zespołu niech będą załączone zdjęcia.

Centrum Pomocowe Caritas im. Jana Pawła II w Gdańsku