4 grudnia w Auli Jana Pawła II odbyła się uroczysta gala z okazji Światowego Dnia Wolontariusza.

Szczególnym gościem był Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź, który wręczał wyróżnionym nagrody  za ciężką pracę, poświęcenie, nieocenioną pomoc i otwarte serce na innych.

Nagrodę Samarytanina roku 2010 Wolontariatu Caritas Archidiecezji Gdańskiej przyznano w kategoriach: Parafialny Zespół Caritas,Szkolne Koło Caritas, Wolontariusz Centrum Wolontariatu oraz Wolontariusz Placówki. Pretendentów do nagród było wielu, jednak nagrodzić mogliśmy tylko jednego  w danej kategorii. Tym samym Samarytaninem Roku 2010 pośród Parafialnych Zespołów Caritas został PZC działający przy parafii Najświętszej Maryi Panny Królowej Różańca Świętego.
Samarytaninem Roku 2010 pośród Szkolnych Kół Caritas zostało wybrane SKC działające przy Zespole Szkół Kształcenia Podstawowego i Gimnazjalnego nr 4 w Gdańsku, którego opiekunem jest Teresa Michalska. Jako Samarytanina Roku 2010 Wolontariatu Placówek Caritas wybrano Beatę Jabłonowską – pracującą od 6 lat w hospicjum w Sopocie, natomiast Samarytaninem Roku 2010 w kategorii Wolontariusz Centrum został kleryk Michał Gregorowicz.

W trakcie gali towarzyszyła nam oprawa muzyczna z parafii Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny w Gdańsku. Nie zabrakło także części rozrywkowej – przedstawienia „Cztery Pory Roku”  które    w tym roku zapewnili nam podopieczni Centrum Pomocowego im. Siostry Faustyny w Rumi.

Po części oficjalniej, nastąpiła ta troszkę mniej oficjalna w trakcie której zaprezentowali się wolontariusze europejscy którzy goszczą  i pracują w naszych placówkach: Canberc  i Bora z Turcji, Brice z Francji, Giorgi z Gruzji, Rafael z Hiszpanii,  Linda z Niemiec, Paula  z Finlandii, Tetiana z Ukrainy, Alina  z Włoch.Na koniec nie zabrakło oczywiście słodkiego poczęstunku, który przygotowały Panie kucharki    z Warzenka.