„Drodzy młodzi, Jezus Miłosierny, przedstawiony w wizerunku, czczonym przez lud Boży w Jemu poświęconym sanktuarium w Krakowie, czeka na was. On wam ufa i na was liczy! Ma tak wiele do powiedzenia każdemu i każdej z was… Nie bójcie się spojrzeć Mu w oczy pełne nieskończonej miłości i pozwólcie, aby On ogarnął was swoim miłosiernym spojrzeniem gotowym przebaczyć każdy wasz grzech. (…)”

Watykan, 15 sierpnia 2015

Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny

Ojciec Święty Franciszek

Do rozpoczęcia Światowych Dni Młodzieży zostało niewiele czasu. Placówki Caritas, w tym nasza, przygotowują się do 31 spotkania Papieża Franciszka z młodzieżą. 12 lipca w kaplicy naszego Centrum odbyła się Msza Święta celebrowana przez ks. Tadeusza Polaka w intencji Światowych Dni Młodzieży. Po Mszy udaliśmy się na korytarz aby otworzyć wystawę dotyczącą ŚDM. Po poświęceniu wystawy wspólnie odmówiliśmy modlitwę. Wystawa prezentuje plakaty wykonane przez młodzież z Gimnazjum nr 17 w Gdańsku, plakat wolontariuszki Ewy Indyk, prace plastyczne wykonane przez mieszkańców w pracowni terapii zajęciowej, archiwalne plakaty ŚDM oraz informacje dotyczące historii ŚDM. Wszystkim którzy przyczynili się do powstania wystawy bardzo dziękujemy.