Wychowankowie Centrum Frassati w tym miesiącu uczestniczyli w „nowej odsłonie” warzyw korzennych. Wszyscy oczywiście doskonale je znają, jednak nie zabrakło niespodzianek. Tym razem serwowane były warzywne frytki z marchewki pomarańczowej i żółtej, selera, pietruszki i batatów, które okazały się słodką nowością. Zajęcia promujące zdrową żywność to m.in. zasługa programu „Żółty talerz”.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. K. Więckowska, A. Krawiec