Gdzie rosną truskawki? Na drzewie? A może trzeba wykopać je z ziemi…? Takie i inne dylematy mieli nasi najmłodsi wychowankowie. Nikt jednak nie poddawał w wątpliwość, że truskawki są pyszne… i na sam widok ślinka cieknie. W Dniu Truskawki, owoce te smakowały wyjątkowo, tym bardziej, że wraz z letnią aurą były zapowiedzią nadchodzących wakacji, na które z utęsknieniem czeka nasza młodzież. Lato to też szczególny czas obfitości zdrowych owoców i warzyw, do których m.in. dzięki programowi „Żółty Talerz” przekonują się podopieczni Centrum.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. S. Hebel, K. Więckowska, A. Krawiec