Jesień kojarzy się wszystkim ze złocistymi barwami liści drzew, kasztanami a także dordnymi, pomarańczowymi dyniami. Dlatego też w tym tygodniu podopieczni Centrum Frassati odkrywali smaki dyni. Oprócz oswajania kubków smakowych z tym zdrowym i pożywnym warzywem, dzieci wykonały tematyczne prace plastyczne. Dynie pięknie przyozdobiły salę jadalną. Dzięki znanej już wszystkim akcji „Żółty Talerz” dzieci i młodzież z placówki rozwijają świadomość i zmieniają nawyki żywieniowe.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. A. Jędrzejewska, K. Więckowska, A. Krawiec