Jabłka i gruszki to chyba najbardziej popularne w naszym kraju owoce. Znają i lubią je wszyscy już od najmłodszych lat. W Centrum Frassati w ramach zajeć promujących zdrowie oraz akcji „Żółty Talerz”, wychowankowie zorganizowali specjalny dzień poświęcony jabłku i gruszce. Nasze „Krasnale” nauczyły się nawet okolicznościowego wierszyka i wykonały piękne prace plastyczne przedstawiające owoce w koszyczku. W tym dniu nie mogło oczywiście zabraknąć na naszym stole wspominanych jabłek i gruszek.

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. S. Hebel, K. Więckowska, A. Krawiec