Czerwiec nieodzownie kojarzy się z sezonem truskawkowym. Ku radości podopiecznych Centrum Frassati pojawiły się już stragany ze świeżymi truskawkami, które we wtorek, 05.06.2018 r., w różnych postaciach, zawitały też na nasze stoły. „Maluchy” chyba po raz pierwszy trzymały w ręce całe koszyki tych czerwonych, soczystych owoców. Ich ekscytacja była chyba najbardziej widoczna. Wszystkie dzieci już wiedzą, że należy zatroszczyć się o zdrowe odżywianie, w czym pomaga im program „Żółty Talerz”. 

Żółty Talerz to wspólny program wsparcia systemu żywienia dzieci w Polsce uruchomiony przez Kulczyk Foundation jako sojusz z pięcioma polskimi organizacjami pomocowymi. Program Żółty Talerz ma przynieść konkretne efekty: zwiększyć liczbę żywionych dzieci, poprawić jakość żywienia, aktywizować lokalne społeczności wokół problemu żywienia dzieci i dostarczyć wiedzy niezbędnej do prawidłowego żywienia najmłodszych. Żółty Talerz na terenie Polski to 4 mln zł na żywienie dzieci, które mają zaowocować ponad 1 milionem wydanych posiłków.

Fot. K. Więckowska, A. Krawiec, S. Hebel